Het centrum van Ermelo staat bekend om zijn gezelligheid en mooie terrasjes. Er is ruime parkeergelegenheid en deze is gratis. De Veluwe staat bekend om zijn vele fiets- en wandelroutes. U kunt dus volop genieten van de mooie natuur.

 

Langs de nabij gelegen heide vindt u het prachtige landgoed Oud Groevenbeek. Het kasteel, de watertoren en de druivenkas zijn goed bewaard gebleven en nemen u mee terug in de tijd. 
   
Dit gebied, met beukenlanen en beekjes, leent zich voor een ontspannen wandeling.
wiki - groevenbeek
   
Wilt u een gids om u vertrouwd te maken met de aanwijzingen die dieren achterlaten en wilt u herten en wilde zwijnen zien, dan bent u aan het goede adres bij organisatiebedrijf Reintje de Vos. Met bezieling wordt u alles verteld over flora en fauna.
www.reintjedevos.nl

reintjedevos crop
DSC00512 resize1500 
   
De schaapskooi van Ermelo is een leuke bezienswaardigheid en tevens een rustpunt tijdens uw fiets- of wandeltocht. De zwaluwen maken hier hun nesten en vliegen de hele dag naar binnen en naar buiten om voedsel te halen voor hun jongen. De kudde keert om een uur of vier in de middag terug na een dag grazen op de Ermelose heide.

Op het heidegebied van 380 ha. groot leven verschillende zeldzame diersoorten zoals de zandhagedis, de veldleeuwerik en de vlinder het heide blauwtje. De heide wordt omgeven door loof- en naaldbossen.
 
   
Vroeg in het voorjaar worden de lammetjes geboren, als u geluk heeft kunt u het met eigen ogen zien. Dit is een hele belevenis. Ook hier kunt u op zondagmiddag een wandeling maken onder leiding van een gids.
www.schapedrift.nl
DSC03641 crop resize1500
   
 DSC02375 contrast rotate crop resize1500 Het Beekhuizerzand is een zandverstuiving in Ermelo. U kunt er dwars doorheen fietsen en u waant zich even in een kleine woestijn.

In het verre verleden bestonden grote delen van de Veluwe uit stuifzand. In de 19de eeuw is het gebied beplant met dennen. Het hout leverde bouwmaterialen en brandstof. Eind jaren negentig zijn de bomen gerooid en is de bedekkende heidelaag verwijderd, zodat het zand weer boven kwam.

 

In 1848 begon mr. Schober een experiment om bomen te kweken uit zaden van exotische boomsoorten die hij uit alle delen van de wereld liet komen. Hoewel hij advocaat was van beroep hield hij zich ook bezig met vraagstukken van economische ontwikkeling.
Zijn bedoeling was om uit te vinden of op de woeste heidegronden nabij Putten ook bosbouw mogelijk was, teneinde de welvaart op korte en lange termijn te bevorderen voor een groeiende bevolking. Een aantal bomen dat toen is aangeplant, is in die 160 jaar 40 meter hoog gegroeid. Voorbeelden van exotische bomen zijn de Japanse Levensboom en de Mammoetboom.
www.schovenhorst.nl

 

Dit prachtige kasteel ligt op Landgoed Staverden. Staverden kreeg in 1298 stadsrechten en is de kleinste stad van Nederland.

Langs het kasteel stroomt de Staverdense Beek, die verderop Leuvenumse Beek en Hierdense Beek heet. De beek, die 25 km lang is, ontspringt in het Uddelermeer en mondt uit in het Veluwemeer.

 
 

Vochtige graslanden zorgen voor een zeer gevarieerde vegetatie. Wist u dat de zeldzame ijsvogel hier voorkomt?
En vergeet de witte pauwen niet.

 IMG_0737
 
  De lange paden rondom het landgoed lenen zich uitstekend voor een verkenningstocht.

In dit gebied van 733 ha. groot vindt u fraaie bossen en beukenlanen, die worden afgewisseld met akkers, weilanden en monumentale boerderijen.
plaatsengids - staverden